Jdi na obsah Jdi na menu
 


14. 3. 2010

Jakou váhu?

JAKOU VÁHU POUŽÍT

Marcy Malý činkový set 20 kg litina

 

Mezi nejvýznamnější proměnné tréninku patří velikost zátěže nebo-li velikost odporu, která se volí na základě předem stanoveného cíle – maximální síly, svalové hypertrofie nebo svalové vytrvalosti.

Velikost zátěže je v sérii nepřímo úměrná počtu opakování. Čím vyšší je zátěž (odpor), tím menší počet opakování lze s touto zátěží provést. Pokud provedeme daný cvik s určitou zátěží pouze jednou a technicky správně, naměřili jsme tzv. opakovací maximum. Následně lze odpor měřit pomocí procent z tohoto maxima. Je-li opakovací maximum cvičence 100 kg na benchpressu, pak lze určit např. 80 % maxima, což je 80 kg. Tento způsob určení zátěže vyžaduje časté měření aktuálních hodnot. Používají ho hlavně siloví trojbojaři, neboť je pro ně důležité zjistit maximální váhy v benchpressu, dřepu a mrtvém tahu. Pro začátečníky však není bezpečné a pro ostatní cvičence pohodlné zjišťovat maximální hmotnosti, proto se užívá metoda odvození maximálních vah na základě počtu opakování, které lze provést s určitou zátěží (např. 5 nebo 10 opakování).

Na základě výzkumů prováděných s různými velikostmi odporu (s rozsahem 1-25 opakování) se dospělo k závěrům, že k s počtem opakování 1-6 a zátěží zhruba 80-100 % opakovacího maxima dochází k výraznému nárůstu svalové síly, s počtem opakování 7-12 a zátěží 70-80 % se docílí růstu svalové hmoty a s počtem opakování 13-25 se zátěží 70 a méně % dochází k rozvoji svalové vytrvalosti a vyrýsování svalů. K tomu je třeba dodat, že pro vyvolání potřebných změn ve svalech je potřebná svalová adaptace, proto je důležitá periodizace tréninku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář