Jdi na obsah Jdi na menu
 


26. 1. 2011

L-KARNITIN funguje vůbec?

 

 

Funguje nebo je to opět jinak

Začneme od lesa… V posledních měsících se tu objevil nový web, na kterém publikují nějaké podivné články! 
Prý L - karnitin není spalovačem a Hašek není bůh! 
Kdybych se zeptal 10ti lidí v posilovně na to, co by mi doporučili za doplněk stravy na hubnutí. Vsaďte se, že mi 9 z 10ti řekne: „kup si karnitin!“. Hmm, to je divné. V tomto článku podloženém fakty jsem se dočetl, že karnitin s největší pravděpodobností nefunguje co by „spalovač“. Proč si všichni okolo myslí že je to jinak? Kladu si otázku, co je špatně… Že by peníze? Ještě něco? Peníze? Ano, peníze jsou vždy až na prvním místě. 




Kauza CARNITIN pravděpodobně vznikla z fyziologicky známého faktu, že tato látka transportuje mastné kyseliny do mitochondrií a podílí se tedy přímo na metabolizaci tukových zásob.
Tohoto dogma se chytli lidé, kteří z prodeje karnitinu mohli mít užitek. Stačilo uchopit pouze část informace a máme nové tvrzení. Kteří lidé? Výrobci? Prodejci? Někteří odborníci na výživu? Pravděpodobně… Pak už jen bylo vhodné masírovat veřejnost reklamou tak, že dnes má každý pod pojmem L - karnitin zafixované hubnutí. Všude přítomná reklama se na nás valí ze všech stran a rčení, že „stokrát opakovaná lež se stává pravdou“, nabývá na významu.

Tato absurdita je dotažena do krajnosti tak, že tuto látku najdete i v minerálkách, džusech nebo tyčinkách. Většina takových produktů má poměrně vysoký obsah sacharidů (respektive energie), takže je až ironické tvrdit, že karnitin uvnitř obsažený, spálí nějaký tuk z Vašeho podkoží… (i kdyby fungoval). Prodejci a výrobci zkrátka využívají tento pojem jako prodejní artikl, kde to jen jde. 

Ale pozor, karnitin funguje jen když budete cvičit! Nic není zadarmo, pochopitelně. 
Věty podobného ražení slyším velice často, když se pouštím do debaty s někým, kdo si karnitin pochvaluje. 
Ovšem, cvičení je velice dobrý způsob jak snižovat procento tělesného tuku. Skoro tak dobrý jako úprava jídelníčku. Tak proč si nekoupit ještě jeden (dva, tři) karnitin, když mi pomůže v hubnutí?

Vidíte tu provázanost? Jak se v tom má normální člověk vyznat? Reklama, manipulace faktů, beznaděj… 

 




 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář