Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 1. 2013

Novoroční předsevzetí a jak v něm vytrvat

 Jak vytrvat v novoročním předsevzetí?

 

 

stazeny-soubor.jpg

 

A je tady opět období, kdy se po čase lenošení a užívání dobrot ze svátečního stolu opět musíte dostat do pracovního koloběhu, ale nějak nám jde těžko se rozhýbat. Nejenom nějaké to kilečko navíc ale i ten pocit, že se přece musí již trochu rozhýbat, každoročně přivede v tomto období spousty nadšenců do fitness center.  Znáte to taky? No jestli jste udělali již první krok a do nějaké posilovny jste se vydali, čeká na Vás, jak asi tušíte, hodně „práce“ a sebezapření pro dosažení žádaného efektu. Většina z novoročních začátečníků je plná předsevzetí a výčitek z vánočního přejídání se, hledají co nejkratší cestu pro rychlé řešení problému, který s sebou táhnou roky. Stálí zákazníci fitness center mi jistě dají za pravdu, že již někdy v půlce února se v posilovně dá opět volně cvičit: vzduch je dýchatelnější, hluk z „vykecávání“ mezi sériemi zeslábne a nejdete i volný stroj, kde právě nikdo jen tak neodpočívá.  Je to jednoduché – zmizeli nováčci! 
Co je za tím? Jestli se již rozhodnete
 začít cvičit jste plní předsevzetí a dobré nálady. Cvičení Vás baví a do posilovny se těšíte.  Výsledky se však u mnohých dostavují pomaleji, než v představách, což je značně demotivující. Pak stačí náhle i banální komplikace (zdržení v práci, rýma, kafe s kamarádkou…) a je po tréninku. Vynecháte jednou či  dvakrát a je po předsevzetí.  Stačí začít hledat výmluvu proč dnes nejít cvičit a výsledkem je hned nižší počet návštěvníků fitness center.To nám co chodíme pravidelně do fitness vůbec nevadí,ale co vy?
Jak vytrvat a po měsíci to nevzdat?images.jpg
Zapomeňte na zkratky, super a hyper funkční diety na krátké období, plány cvičení jen na 2 týdny… Toto Váš problém s postavou nevyřeší a pravděpodobně se vrátíte zpět do starých kolejí. Tak to prostě nefunguje! Předsevzetí do Nového roku je velice užitečné jako vhodný startovací podnět, jen samo o sobě dlouho nevydrží. Přiznejme si, že vánoční kila nejsou ve většině případů čistě vánoční. Získáváme je dlouhodobě, no v čase svátků při koncentraci hojnosti jídla a volného času si to jaksi uvědomujeme citelněji.  I aktivní jedinci v čase svátků vypnou a můžou pokojně nabrat pár kileček. No nic se nestane, protože trénovaný se rychleji dostane do svého režimu a hmotnost se vrátí na původní hodnoty i bez toho, že by tomu věnoval extra pozornost. Jestli ovšem v tichosti přibíráme roky, jednorázové novoroční předsevzetí stačit nebude. Chce to změnu – hlavně v hlavě! Počátky sportovní aktivity by měli jít ruka v ruce se změnou stravování a zvyklostí. Nejde ale o x-denní dietu, ale trvalou změnu životního stylu. Nejlepší výsledky přichází, jen když trenink a správná výživa působí pravidelně a dlouhodobě. V začátcích oceníte radu odborníka osobního trenéra  a výživového poradce. Dnes již není problém je najít a vybrat vhodného, je jich již více a mají různé zaměření i vzdělání. Je to výborné řešení pro všechny, co mají sklon podlehnout a hledat zkratky. Velice pomůže, když máte nad sebou někoho, kdo Vás odborně povede a donutí. Zkuste si předplatit tak 10 lekcí a pak z lenosti nepřijít :-)  to už si rozmyslíte, že?!  Další vhodnou volbou je kamarád – sparing partner: vždyť je známo, že ve dvojici se to lépe táhne. „Dobrý parťák“ pomůže nejenom při cvičení, ale i motivuje. I výmluva sám sobě proč nejít cvičit je mnohem jednoduší. Lhát kamarádovi-kamarádce zamrzí. Když totiž vím, že mně bude dnes v 18h někdo v posilce čekat, přijedu tam. No samozřejmě se vyhněte kamarádovi, který Vás bude od cvičení spíš odrazovat.
Abyste se vyvarovali chyb, postupovali správným směrem a nestagnovali,
vzdělávejte se, doplňujte informace o výživě, energetických hodnotách potravin o správném cvičení a postupech.

 Doufám,že se vám to podaří a přeji vám  HODNĚ ZDARU!

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář