Jdi na obsah Jdi na menu
 


6. 3. 2009

HÝŽĎOVÉ SVALSTVO a HEMSTRINGY

Trénink - HÝŽĎOVÉ SVALSTVO a HEMSTRINGY

Zanožování

Provedení: Postavíme se čelem ke kladce se spodním náhonem s koncem lanka upevněného na kotník. Tahem zanožujeme a přidržujeme se opory. Špičku chodidla vytáčíme ven. Po dosažení krajní polohy se vracíme zpět. Po určeném počtu opakování nohy vyměníme. Pohyb vychází důsledně z kyčlí, neohýbáme nohy v kolenou!

Dýchání: Na začátku pohybu nádech, při návratu do výchozí polohy výdech.

Zatěžované svaly: Velký sval hýžďový.

Unožování

Provedení: Postavíme se bokem ke kladce se spodním náhonem. Lanko kladky přichytíme na vnitřní stranu kotníku vzdálenější končetiny. Tuto končetinu překřížíme před končetinu stojnou. Musíme stát v dostatečné vzdálenosti, aby byl tah kladky plně napjat. Pro stabilitu se musíme pevně držet. Unožujeme co nejvýše, ale pro většinu lidí je úhel maximální abdukce 45 stupňů. Při cvičení nevytáčíme špičku nohy zevně, ta musí směřovat neustále dopředu! Pohyb stále probíhá v kolmici vůči kladce před tělem.

Dýchání: Při unožování nadechneme, při návratu do výchozí polohy vydechneme.

Zatěžované svaly: Střední sval hýžďový.

Chyby: Cvik můžeme provádět vleže na boku se závažím upevněným na vnější noze na kotníku, respektive s malou činkou položenou a přidržovanou na spodní o slasti stehna. Samozřejmě cvik můžeme vykonávat vsedě na speciálním přístroji, kde vzhledem k tomu, že opěrky jsou v oblasti kolen, je pracovní páka kratší, můžeme použít těžší váhy, ale ne na úkor maximálního rozsahu pohybu (abdukce).

Poznámka: Cvik je třeba provádět z maximálního protažení hýžďového svalu - tedy pracující končetina je ve startovní fázi překřížena před oporovou končetinu. Tímto cvikem rozvíjíme nejenom střední sedací sval, ale posilujeme i postranní kolenní vazy, které mají velký vliv na stabilitu kolenního kloubu a tím předcházíme možnosti jeho poranění

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář