Jdi na obsah Jdi na menu
 


13. 5. 2009

Který úchop je nejlepší pro V-tvar?

franco.jpgStahování kladky - který úchop je nejlepší pro V-tvar?

 
 

Když přijde řeč na stahování kladky, které vám může dopomoci k rozšíření vašich zad, je těžké se rozhodnout, který úchop je nejlepší. Oba dva druhy mohou stimulovat horní partii širokého svalu zádového, ale otázkou zůstává, který z nich je pro rozvoj V-tvaru nejlepší.

 

Přítahy kladky širokým úchopem

 

Uchopte tyč pro přítahy kladky shora co nejširším úchopem, sedněte si a prohněte hrudník a záda tak, abyste vytvořili mírný oblouk. Poté začněte stahovat kladku dolů. Lokty musí směřovat dolů a do stran, lopatky přitahujte k sobě. Po dotyku osy tyče s horní partií hrudníku chvíli držte dosaženou kontrakci a poté se pozvolna vraťte do výchozí pozice.

 

Přítahy kladky obráceným úchopem

 

Provedení je naprosto stejné s tím rozdílem, že tyč uchopíte podhmatem. Během pohybu se pak budou lokty pohybovat u těla, současně se musíte snažit tlačit je co nejvíce za váš trup tak, jak je to jen možné. Opět dbejte na přesnou techniku a dokonalé provedení.

 

Analýza

 

Během stahování kladky shora s použitím normálního úchopu se lokty dostávají z pozice nad rameny až na úroveň trupu a zůstávají s ním ve stejné rovině. Při tomto pohybu se nejvíce zapojují horní vlákna širokého svalu zádového a velkého oblého svalu, neboť mají k práci ty nejlepší biomechanické podmínky. Tento fakt byl ověřen i pomocí studie na Univerzitě v Miami na Floridě.

 

Při stahování kladky shora s použitím obráceného úchopu se lokty dostávají z pozice nad rameny před trup a v konečné fázi stažením kladky níže i za něj. V tomto případě se nejvíce zapojují spodní vlákna širokého svalu zádového.

 

Závěr

 

Chcete-li si vybudovat šířku zad, používejte při stahování kladky shora úchop nadhmatem. Tento druh pohybu lépe stimuluje velký sval oblý a horní vlákna širokého svalu zádového, takže vaše záda budou široká jako letiště.

 

Úchop podhmatem u tohoto cviku naopak zasahuje spodní vlákna širokého svalu zádového, díky čemuž získají vaše záda masivní a plný vzhled a la Dorian Yates.

 

Chcete-li tedy jen ty nejlepší výsledky, musíte zařadit do svého tréninkového programu oba dva druhy úchopů. Jen tak budou vaše záda opravdu dokonalá, tedy nejen široká, ale i masivní.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář