Jdi na obsah Jdi na menu
 


31. 3. 2010

Kreatin ETHYL ESTER

 

                                                   Kreatin ETHYL ESTER

Nejnovější vědecké výzkumy a klinické studie potvrzují, že kreatin ethyl ester je nestabilní a méně účinný než kreatin monohydrát.

Zjistilo se, že nadmíru medializovaný kreatin ethyl ester je nestabilní a není tak kvalitní jako kreatin monohydrát. Každý, kdo během posledních let používal kreatinové doplňky, bude pravděpodobně o kreatin ethyl esteru vědět. Je to ne moc dobře chutnající kreatin, který má být lepší než kreatin monohydrát; mnoho společností zabývajících se výrobou výživových doplňků vyrazilo na trh, aby prodaly tento vysoce výnosný kreatinový doplněk. Překvapivě ale jen málo těchto společností provedlo výzkum, který by prokázal, jestli skutečně funguje, a opustili takový bezpečný a ověřený produkt jako je kreatin monohydrát.

Kreatin ethyl ester je kreatinový monohydrát, který je esterifikován buď methanolem (kreatin methyl ester) nebo ethanolem (kreatin ethyl ester).

Když se kreatin ester vstřebá do těla, je rozštěpen na kreatin a alkohol methanol nebo ethanol. Tato přeměna nastane velmi rychle. Deset minut po ústním podání, nelze ester už detekovat a je úplně rozštěpený na kreatin, kreatinin a methanol nebo ethanol. Ukázalo se, že tento proces probíhá již před absorpcí do svalových buněk.

Dvanáct procent ústně podaného kreatinu je přeměněno na kreatinin po 30 minutách, a navíc esterifikace silně podporuje přeměnu na kreatinin. Kreatin je vylučován ledvinami. Alkohol – ve formě methanolu a ethanolu – musí být detoxikován játry. Methanol je vysoce toxický a dokonce malé množství může poškodit nervový systém.

Tento kontroverzní výzkum, vedený dvěma z nejvýznamnějších jmen v průmyslu, byl představen na 4. výročním zasedání International Society of Sports Nutrition (ISSN) v Las Vegas.

Britští vědci Dr. Robert Child a Dr. Mark J. Tallon srovnaly dva výrobky, které obsahovaly kreatin ethyl-ester s kreatinem monohydrátem.

Cituji Marka Tallona, který řekl: „ Zjistili jsme, že přidání ethylové skupiny kreatinu zvyšuje kyselou stabilitu a urychluje rozložení na kreatinin“. „ Toto následně omezuje schopnost kreatinu v jeho esterifikované formě. Závěr je, že jako zdroj kreatinu není ethyl – ester tak kvalitní jako kreatin monohydrát.“

Dr. Robert Child, spolupracovník, řekl:“ Do dnešního dne, žádná publikovaná studie neukázala, že kreatin ethyl-ester pracuje lépe než běžný kreatin.“ „Ve skutečnosti, naše práce ukázala, že je méně stabilní. Každý by si měl dvakrát rozmyslet, než utratí své peníze za tento typ výrobku.“

James Phillips z Reflex Nutrition řekl toto: „Pevně věřím, že společnosti zabývající se doplňkovou výživou jsou odpovědné za to, že poučí spotřebitele o kreatinu. Já doporučuji pouze bezpečný a vyzkoušený Creapure. Co mi dělá starosti je potencionální škoda, kterou může kreatin ethyl ester způsobit. Byl bych rád, kdyby byly tyto neschválené ingredience v EU zakázány, a kdyby se k tomuto tématu zaměřila ESSNA (The European Specialist Sports Nutrition Alliance) během 2008.“

Reflex Nutrition používá Creapure® kreatin monohydrát z Německa, nejčistší, nejbezpečnější a nejvíce testovaný kreatin na světě. Tím samozřejmě netvrdím,že jiné firmy ne.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář