Jdi na obsah Jdi na menu
 


8. 4. 2009

Rýže a kulturistika

Rýže a kulturistika

kulturistika a rýže Rýže je součástí prakticky každého sportovního jídelníčku. Když si tvoříme svůj vlastní jídelníček, automaticky jako přílohu nebo i jako hlavní jídlo do něj poměrně často zařazujeme rýži. A nejsme sami. Pěstuje se sice celosvětově na ploše menší než například pšenice, ale více než polovina obyvatel Země konzumuje rýži jako hlavní zdroj energie i proteinů a nebroušená obsahuje dokonce mnoho minerálů a vitamínů. Také u většiny sportovců má rýže pevné místo v jejich jídelníčku. Někteří toho ale o rýži mnoho nevědí a dokonce ve svém jídelníčku zařazují rýži na zcela nevhodné místo a čas ...




Základní údaje o rýži - ve 100 gramech

Energie   cca 370 kCal (1500 kJ)
Tuk   3 g
Bílkoviny   8 g
Sacharidy   80 g
Vlákniny   3-6 g
Vitamíny   rýže je zdrojem vit. B6
Minerály   draslík, fosfor, vápník, železo
GI - glykemický index   bílá - 60-65, hnědá 50


Karbohydráty

Rýže je považována za jeden z nejlepších zdrojů karbohydrátů. V této souvislosti si dovolíme upozornit na jednu z poměrně častých chyb při zařazení rýže do jídelníčku. Velmi často se můžeme dočíst, že kulturista zařazuje rýži do svého jídelníčku před trénink a to dokonce v čase kratším než jednu hodinu před tréninkem. Kromě prakticé stránky (když se najíte hodinu před tréninkem, tak Vám prostě bude špatně) je ve hře i faktor hypoglykemie. Velmi zjednodušeně řečeno - cukr dodaný rýží se začne vstřebávat do krve už za 1 minutu. Náhle se zvýší hladina krevního cukru - slinivka břišní začne vylučovat inzulín - ten během půl hodiny odbourá nadbytečné cukry v krvi - a máme tady hypoglykemii - stav nedostatku cukru pro celý organismus. V kombinaci se zátěží (cvičením) - dochází k poklesu výkonosti a vytrvalosti. Jinými slovy, cítíte se unavení a vyčerpaní.

Vláknina

Vláknina obsažená hlavně v neloupané rýži významně ovlivňuje funkci střev – vláknina, která se nerozpouští zvětšuje objem stolice, pomáhá proti zácpě a má příznivý účinek na střeva. Působí rovněž preventivně proti rakovině střev. Neloupaná rýže (a vláknina v ní obsažená) dodává rychleji pocit sytosti. Dalším kladným účinkem vlákniny z rýže je snížení krevních tuků – cholesterolu i triglyceridů.

Jaký druh rýže zařadit do jídelníčku

Z časového hlediska je nejjedenodušší uvařit si obyčejnou rýži v sáčku. Taková rýže je však obroušená a tudíž zabvená vlákniny, minerálů a stopvých prvků. Možnou variantou je příprava rýže v sáčku - PARBOILED - je to rýže upravená procesem, který zachovává mnoho vitamínů z původní rýže před zpracováním. Pro náš organismus důležité nutriční složky se vsáknou do rýžových zrnek ještě před odstraněním slupky. Nejvhodnější pro výživu kulturisty je však rýže NATURAL - rýže bez "obroušení" - tedy rýže se slupkou.

Jak správně rýži připravovat

Pokud si připravujeme rýži v sáčku, pak se řídíme návodem na krabičce (sáčku). Volnou rýži natural připravíme takto:

Rýži vysypeme do sítka. Několikrát prolijeme studenou vodou a vařečkou nebo lžičkou rýži v sítku mícháme - uvolníme tím případné nečistoty. Před vařením rýži necháme namáčet 2-3 hodiny ve studené vodě. Potom vodu slijeme a dáme čerstvou. Na 1 hrnek rýže přidáme 2,5 - 3 hrnky čerstvé studené vody. Vodu osolíme a případně dochutíme - dle požadavků na konečnou chuť rýže. Z vhodných kořenících přípravků, ve kterých lze rýži připravovat, vybíráme namátkou - kari, česnek a pepř, kostka masoxu, kostka s bylinkami a olivovým olejem ... Pokud vaříme rýži k přímému použití a nechceme úplně rýži "bez chuti" - pak je docela "chutná" rýže uvařená v osolené vodě se lžící olivového oleje, dvěma kuličkami nového koření, jedním bobkovým listem, kouskem cibule, jedním vylisovaným stoužkem česneku a kostkou kuřecího vývaru. Dostaneme tak rýži, která má alespoň základní chuť. Zpět k postupu při vaření - v otevřeném hrnci přivedeme vodu s rýží k varu a sbíráme pěnu (cibule pěnu sbírá za nás). Jakmile se pěna přestane tvořit, dolijeme malým množstvím studené vody a vaříme pod pokličkou 20 minut. Ještě dalších 20 minut pak necháme rýži pod pokličkou dojít.

Pokud vaříme rizoto - což je pro kulturistu ideální pokrm - máme zde většinou zastoupeny všechny potřebné složky stravy kulturisty - maso, zeleninu, rýži ... pak se snažte rýži uvařit trochu natvrdo - při dovařování rizota se bude rýže ještě chvíli tepelně zpracovávat, tak ať z toho nakonec nemáte kaši.

Kdy tedy rýži do svého jídelníčku zařadit? Kdykoliv jen ne těsně před tréninkem. Pokud narazíte na jiný názor na využití rýže v jídelníčku, je dobré si povšimout, pro jaký sport je jídelníček sestavován. Je naprosto nevhodné pro kulturistu používat například jídelníček pro cyklisty a vytrvalostní či naopak sprinterské běžce.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář