Jdi na obsah Jdi na menu
 


10. 1. 2010

Jak snídat?

Všichni to vlastně víme - snídaně by měla být základ. Ale dodržujete toto pravidlo i ve skutečnosti? Kvalitní snídaní byste měli začínat den, ať už chcete nějaké to kilo shodit nebo i naopak, pokud je vaším cílem nějaké to kilo svalové hmoty navíc. Dneska si tedy řekneme několik základních pravidel, jak snídat...

  1. Snídaně by měla být spíše sacharidová s poměrně nižším obsahem bílkovin. Tohle platí obzvláště u dívek, muži mohou mít příjem bílkovin vyšší.
  2. Několik minut (řekněme tak 20) před tím, než vůbec půjdete snídat, vypijte sklenici vody nebo čaje. Organismus se tak po noci "vzpamatuje" a připraví se na další příjem bílkovin. Takto před snídaní si můžete připravit i sacharidový nápoj (gainer), obzvlášť pokud jste "obtížně přibírající", ale nikdy by to neměla být káva.
  3. Snídejte podle toho, za jak dlouho se budete moci opět najíst. Nemá smysl se nacpat k prasknutí, když víte, že se za 2 hodiny budete moct zase najíst. To platí samozřejmě i naopak, když víte, že nebudete jíst další čtyři hodiny, tak nestačí, abyste si dali tak málo jídla, že budete mít za hodinu hlad.
  4. Nesnídejte zeleninu. Zelenina je sice pro náš organismus prospěšná, ale hned po ránu by ho pouze zbytečně zatěžovala.
  5. Nemíchejte mnoho druhů potravin dohromady. Když se podíváte do kulturistických časopisů, často v nich najdete usměvavého profesionála, který nám ukazuje, co všechno snídá. Má tam několik vajíček, spoustu bílků, kus nějakého libového masa, mnoho kusů (a druhů) pečiva... Pokud vám můžu poradit, tak tímhle se neřiďte, jinak si z žaludku uděláte pěknou žumpu...

Velmi zajímavou možností snídaně je například gainer rozmíchaný ve vodě, do něj přidáte trochu svého oblíbeného müsli výrobku a nakrájíte nějaké ovoce, např. banán, jablko...

Jinou zajímavou možností je dát si před snídaní, např. společně se zmiňovanou sklenicí vody, aminokyseliny (třeba bcaa, promiňte, ale neodolal jsem :-). Pokud to uděláte takhle ráno nalačno, aminokyseliny se v žaludku velmi rychle vstřebají a vy tím nastartujete anabolický stav organismu. Myslím, že tohle je jedno s nejekonomičtějších využití aminokyselin společně s dobou okolo tréninku.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář